Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

łopatka bez kości 800 g
masło lub margaryna 2 łyżki
woda 2/3 łyżki

Marynata

Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :)

Kroki postępowania

1
ZWszystkie zioła i drobno posiekany czosnek dać do dużej miski.
Krok 1 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto
2
następnie dodać oliwę i olej i całość dokładnie zamieszać.
Krok 2 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto
3
Mięso umyć, osuszyć i zanurzyć w marynacie przynajmniej na 2-3 godz.
Krok 3 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto
4
Na patelni roztopić masło/margarynę i obsmażyć mięso przez kilka min. z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i przykryć naczynie.
Krok 4 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto
5
Piec przez ok. 1,5-2 godz.w temp. 180 stopni od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Krok 5 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto
6
Podawać np. z marchewką gotowana i ziemniaczkami.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Kruche i smaczne mięso, czyli pieczona łopatka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 07.07.2014 07:26
Wygląda bardzo apetycznie!
norweska20 07.07.2014 00:06
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak