Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apple pie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

olej 2/3 szklanki
mąka 2 1/4 szklanki
woda 1/3 szklanki

Farsz

jabłka 1 kilogram
cukier 3/4 szklanki
cynamon 3 łyżeczki

Dodatkowo

margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
cukier puder

Porada

Do farszu można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub podawać z bitą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Apple pie

1.Ciasto:
Składniki ciasta zagniatamy. Schładzamy 30 minut.
2.Farsz:
Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
3.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie rozwałkowujemy na placki (w zależności od formy: okrągła, prostokątna, kwadratowa). Jeden placek wykładamy na wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą formę, wykładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch nacinamy i skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.08.2014 08:19
bardzo dobre
Wacław 08.07.2014 09:48
taka jakby szarlotka
marcia7 06.07.2014 19:30
pyszne ciacho
Lidzia 06.07.2014 17:02
Muszę wypróbować.
Kasiaaa 06.07.2014 13:40
Polecam:)
pajbek 06.07.2014 13:21
Pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak