Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy z lawendą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg
lawenda 4 gałązki
cukier 500 g
cukier waniliowy 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy z lawendą

Kroki postępowania

1
Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Krok 1 - Dżem wiśniowy z lawendą foto
2
Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Krok 2 - Dżem wiśniowy z lawendą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.01.2016 21:38
smakowity dżem
gacopierz23 22.07.2014 23:18
muszę spróbować to połączenie
Wacław 16.07.2014 10:22
jestem ciekawy smaku takiego dżemu
Monika78 15.07.2014 12:28
Bardzo ciekawa propozycja
Olga_SK 15.07.2014 10:47
Pyszna propozycja :)
mysza75 14.07.2014 23:55
jakie fajne połączenie smaków
Jadwiga/Jaga85 14.07.2014 23:54
Widzę, że wiśnie w 100% wykorzystane w tym roku!!!
noninka77 14.07.2014 20:40
Szkoda że nie było tego przepisu wczoraj bo akurat robiłam wiśnie :) Chętnie bym spróbowała z lawendą:)
Beata999 14.07.2014 18:54
Mnie też ciekawi dodatek lawendy.
Renata9 14.07.2014 18:41
smaczny ten dżemik
Maria 70 14.07.2014 17:19
Intrygujący z lawendą.Spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak