Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel czyki kotlety z cieciorki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca 1 szklanka
cebula 1 szt
ząbek czosnku 3 szt
kolendra 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

Porada

Można do kotletów dodać łyżkę soku z cytryny, a do panierki ziarna sezamu

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel czyki kotlety z cieciorki

Kroki postępowania

1
Cieciorkę czyli ciecierzycę wypłukać, zalać wodą i namoczyć na 12 godzin z dodatkiem odrobiny sody
Krok 1 - Falafel czyki kotlety z cieciorki foto
2
Zmielić namoczoną cieciorkę w maszynce do mięsa
Krok 2 - Falafel czyki kotlety z cieciorki foto
3
Cebulę drobną pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zmielonej cieciorki podsmażoną cebulę, drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Krok 3 - Falafel czyki kotlety z cieciorki foto
4
Uformować małe, lekko spłaszczone kotleciki. Rozgrzać patelnię, wlać około 2-3 cm oleju, włożyć kotleciki i usmażyć na rumiano z każdej strony
Krok 4 - Falafel czyki kotlety z cieciorki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 31.05.2016 18:17
super przepis
matesko 23.07.2014 16:46
doskonały zamiennik kotletów mięsnych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak