Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie rożki filo z serem i owocami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 12 arkuszy
masło 200 gramów
brązowy cukier 100 gramów
cynamon Prymat 1 łyżeczka
słodki ser typu włoskiego 500 gramów
skórka z cytryny
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżka
porzeczki czarne 4 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie rożki filo z serem i owocami

Brązowy cukier łączymy z cynamonem.

Masło topimy.

Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć około 15 centymetrów. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny.

Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta.

 

Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 18.08.2016 17:41
Cudownie smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak