Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg 1 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
skórka pomarańczowa
cukier 1 szkl.
jajko 5
sok z pomarańczy 5 łyżek
ekstrat migdałowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 1/3 szkl.

Masa makowa

masa makowa 250 g
bakalie 120 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szkl.
jajko 2
śmietana 36% 1/3 szkl.
czekolada 70 g

Porada

Ekstrakt najlepiej dać z wanilii . Ilość cukier do masy makowej - w zależności od tego jak słodka jest masa makowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

Kroki postępowania

1
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.
Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.
Krok 1 - Sernik z masą makową i kawałkami czekolady foto
2
Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą.
Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki.
Krok 2 - Sernik z masą makową i kawałkami czekolady foto
3
Następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem (trzonkiem od drewnianej łyżki), delikatnie mieszając miejscami masy. Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą wodą.
Krok 3 - Sernik z masą makową i kawałkami czekolady foto
4
Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika.Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut, później obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Krok 4 - Sernik z masą makową i kawałkami czekolady foto
5
Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Krok 5 - Sernik z masą makową i kawałkami czekolady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 00:43
Smaczne ciasto.
2milutka 13.07.2014 14:28
fajny serniczek:)
Stenka 13.07.2014 14:14
wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje
engie23 13.07.2014 10:16
napewno jest pyszny
Bożena6 13.07.2014 09:52
Pyszny..to mało powiedziane...muszę znów zrobić , bo już znaku nie ma..a robiłam wczoraj.
sylwia_sl 13.07.2014 09:46
taki sernik na pewno jesr pyszny
bhb8 13.07.2014 09:46
dobry deser :)
olkaaa 13.07.2014 09:42
bardzo fajne
Bożena6 13.07.2014 09:38
Dziękuję..i tak smakuje..jest na prawdę pyszne..polecam.
pajbek 13.07.2014 09:17
Wygląda pysznie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak