Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

papryka czerwona 4 sztuki
kasza jaglana 1 szklanka
woda zimna 2,5 szklanki
pierś z kurczaka 1-2 sztuki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2-3 sztuki
pieczarki 150 g
przecier pomidorowy 100 g
ogórki konserwowe 4-5 małych sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 2 łyżki

Sos jogurtowo-bazyliowy

jogurt naturalny 1 opakowanie
bazylia świeża 1 garść
majonez 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1-2 łyżeczki

Porada

Używałam ogórków konserwowych z chilli.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Gotujemy kaszę: Jedną szklankę kaszy jaglanej opłukujemy pod zimną wodą. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją 2,5 szklankami zimnej wody. Gotujemy ją 20 minut - nie mieszając.

Przygotowujemy papryki: opłukujemy je pod wodą, odcinamy kapelusiki oraz usuwamy gniazda nasienne.
Krok 1 - Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem foto
2
iersi kurczaka mielimy, w moim przypadku użyłam blendera z nożami. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kurczaka i smażymy.

Kroimy ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Ugotowaną kasze mieszamy z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz słodką papryką.
Krok 2 - Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem foto
3
Do przygotowanych papryk wkładamy farsz, a następnie przykrywamy je kapelusikami. Gotowe papryki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180oC na ok 40min.

Przygotowujemy sos bazyliowy: Garść świeżych liści bazylii blendujemy, dodajemy jogurt naturalny i łyżkę majonezu. Całość doprawiamy przyprawą do dań.

Upieczone papryki podajemy ciepłe z sosem jogurtowo-bazyliowym.
Krok 3 - Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 11.07.2014 21:09
pyszna papryczka
gosia561 11.07.2014 16:54
też robię ale z innym farszem
Anna169Hosz 11.07.2014 15:47
Zapowiada się smaczny obiad!
IwonaDD 11.07.2014 15:17
pyszne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak