Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 2 szklanki
bulion drobiowy 6 szklanek
tłuszcz do smażenia
cytryna do smaku
marchew mrożona 3/4 opakowania
szczypiorek do smaku
cebula biała do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto.

Risotto najlepiej robić jak nam zostało trochę rosołu, oczywiście można rozpuścić kostkę rosołową ale lepiej użyć prawdziwego bulionu.
Do garnka wkładamy tłuszcz i czekamy aż się rozgrzeje, następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulkę ( małą). Smażymy ją dosłownie 2-3 min i dodajemy ryż (surowy) mieszamy aż się zrobi lekko przeźroczysty.
Wtedy stopniowo wlewamy odrobinę bulionu. (na 1 szklankę - 3 szklanki bulionu) i czekamy aż ryż wchłonie bulion i znowu dodajemy następną porcję bulionu dokładnie mieszając ryż. W połowie możemy już dodać marchewkę aby też miała szanse zmięknąć.
Gdy ryż już będzie gotowy przykrywamy przykrywką i zostawiamy na 5-8 min pod przykryciem. Następnie nakładamy na talerz i posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak