Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z truskawek

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 3 kg
cukier 1 kg
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z truskawek

Truskawki po umyciu oczyścić i lekko rozdrobnić, następnie zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia zlać powstały sok i zagotować, gorącym zalać truskawki i po wystudzeniu wstawić do lodówki do następnego dnia. W dniu trzecim zlać sok i powlewać do małych buteleczek na zimę będzie jak znalazł, a truskawki postawić na palniku, dodać szczyptę soli i ziarenka wyskrobane z laski wanilii, smażyć do momentu rozgotowania i zgęstnienia dżemu czyli jakieś 2-3 godziny na małym palniku bardzo często mieszając. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 27.06.2014 22:08
pyszne zimowe zapasy u ciebie
Jadwiga/Jaga85 27.06.2014 21:11
TRUSKAWKOWY-Najlepszy pod słońcem!!
Magula 27.06.2014 15:49
Lubię domowe dzemy
IwonaDD 27.06.2014 13:15
pyszny dżem!
Alex_M 27.06.2014 11:49
pyszny dżemik :)
Konczi 27.06.2014 10:52
Pysznie się zapowiada
norweska20 27.06.2014 10:34
ulubiony smak dżemu mojego dziecka
Ania84 27.06.2014 10:07
pychotka, smaczny
pajbek 27.06.2014 09:42
Super, u mnie szybko by znikł :-)
gosia56 27.06.2014 09:07
super dzemik ale ja robię taki na szybko
dodi 27.06.2014 08:59
pyszny jest, mniam
Agnieszka-87-25 27.06.2014 08:09
dżemik na chlebek super sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak