Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO NA SPÓD

mąka krupczatka 3 łyżka
cukier puder 1/2 szklanka
masło 250 gram
żółtko jajek 4 sztuka
jogurt naturalny 1 łyżka

MASA SEROWA

twaróg 1 kilogram
serek mascarpone 250 gram
jajko 4 sztuka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1/2 szklanka
pasta z wanilii 2 łyżeczka

MASA OWOCOWA

truskawki 800 gram
jagody 100 gram
sok z cytryny 1/2 sztuka
mąka ziemniaczana 5 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanka
woda 1/3 szklanka

KRUSZONKA

mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

MASA OWOCOWA: jagody i pokrojone truskawki przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce puszczą trochę soku. Zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Energicznie mieszając ponownie zagotować. Rondel zestawić z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 02.11.2016 11:06
Pyszne ciasto :)
Lis 11.07.2016 08:17
Bardzo smakowite ciacho:)
foczka-ks 14.10.2015 21:13
sernik smakowity
Stenka 23.06.2015 16:17
Tylko 3 łyżki mąki do ciasta?
Megi 09.03.2015 08:15
wygląda smakowicie
Megi 27.02.2015 08:05
wygląda suuuper
Ania96 14.10.2014 11:55
muszę zrobić tą frużelinę,bo w tylu przepisach ją już widziałam
anemon 22.07.2014 22:01
Cieszę się, że Wam się podoba i oczywiście zapraszam do "skubania".
misia53 22.07.2014 14:46
Wyjątkowo smacznie wygląda, wprost zachęca do skubnięcia
Kejti 02.07.2014 15:30
Mniam,wygląda super :-)
pawlito 30.06.2014 20:36
kusi samym wyglądem
anemon 29.06.2014 15:20
Wszystkich chętnych zapraszam na sernik z truskawkami i dziekuję za miłe komentarze.
Ola1young 28.06.2014 15:49
poprosze o porcyjkę :)
alaaa 27.06.2014 22:09
łał ale znakomity sernik, aż mi ślinka leci
Krzysztof15 27.06.2014 21:07
pyszny serniczek
Wiesława1 27.06.2014 20:40
Wygląda smakowicie
mysza75 27.06.2014 18:11
jaki pyszny serniczek piękny upiekłaś
caralajna 27.06.2014 16:53
uwielbiam takie ciasta, bajecznie wygląda
Grazyna0211 27.06.2014 16:51
pyszny sernik
Lidzia 27.06.2014 16:10
Prezentuje się bardzo smakowicie.
Malinka 27.06.2014 15:28
Mam szansę na kawałeczek tak pysznie wyglądającego ciacha? SUPER JEST!!!
IwonaDD 27.06.2014 13:16
przepyszny sernik
Alex_M 27.06.2014 11:49
rewelacja!! :) aż ślinka cieknie!
everay 27.06.2014 11:28
musi być pyszny
Pietruszka 27.06.2014 11:19
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak