Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 500-700 g
woda 1,5 l
laska wanilii 1 szt.
cukier trzcinowy do smaku

Porada

Jeśli to zużyliście ziarenka z laski wanilii i została wam sama pusta laseczka, to możecie jej użyć do kompotu. Pusta laseczka - ma w sobie także dużo aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym

Rabarbar oczyszczamy z liści, odcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przekrojoną laskę wanilii i stawiamy na gaz.
Gotujemy ok. 10 minut od zagotowania się wody, a następnie wyłączamy grzanie i odstawiamy do wystudzenia i naciągnięcia.
Ostudzony kompot przecedzamy i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.
Gotowy kompot można dodatkowo schłodzić w lodówce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 27.06.2014 21:15
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
IwonaDD 27.06.2014 13:16
przepyszny!!!
Edith85 27.06.2014 10:59
piękny kolorek
misia53 26.06.2014 23:08
lubię taki kompocik , dodaję jeszcze łyżkę miodu
Iwusia 26.06.2014 22:54
lubię taki kompocik
V_kuchareczka 26.06.2014 21:55
pyszny kompocik
Noruas 26.06.2014 20:16
super do obiadu, a zdjęcie przepiękne!
BernadettaP 26.06.2014 19:57
Fajne, klimatyczne zdjęcie.
bhb8 26.06.2014 19:43
lubię kompot z rabarbarem :)
Czyki 26.06.2014 19:19
Wygląda wspaniale i ugasi każde pragnienie :)
Mira85 26.06.2014 19:11
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak