Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy z wątróbką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 2 szt
mleko 2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
olej 100 ml

FARSZ

wątróbka drobiowa 500 g
cebula 3 szt
jabłko 1 szt
mąka pszenna 100 g
mleko 100 ml
olej 125 ml
sól 1 łyzki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z wątróbką

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.

FARSZ:

Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy.

Obtaczamy w mące.

W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy na złoto.

Dodajemy wątróbkę i cały czas mieszając smażymy do momentu aż wątróbka rozpadnie się i zrobi się masa.

Dodajemy obrane i starte na tarce jabłko.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem i papryką – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na talerzu układamy naleśnik , smarujemy farszem , przykrywamy kolejnym naleśnikiem.

Powtarzamy do wykończenia składników , dociskamy , odstawiamy na chwilę.

Przed podaniem śmiało możemy posypać np. żółtym serem i delikatnie zapiec!

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.07.2014 22:02
bardzo ciekawa i smaczna propozycja:)
Noruas 05.07.2014 20:27
pyszne danie, piękne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak