Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano –cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 200 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
jajko 1 szt
rosół warzywny 3 łyżki
śmietanka słodka 3 łyżki
szczypiorek 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
ser żółty gouda tarty 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano –cebulowa

Piekarnik ustawić na temperaturę 200stc. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, osaczyć. Dymkę opłukać, pokroić w cienkie krążki. Jajo wymieszać z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem. Formę żaroodporną posmarować masłem roślinnym, ułożyć w niej warstwami plasterki ziemniaków i dymkę. Polać rosołem ze śmietaną i przyprawami. Posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na drugi poziom, zapiekać 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak