Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 900 g
pomarańcza duża 1
cukier kryształ 500 g
żelfix 2:1

Porada

Można wykorzystać kwaśną pomarańczę, która lekko przełamie i wzbogaci smak dżemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Truskawki przebrać, opłukać, osączyć i obrać z szypułek.
Zmiksować na niezbyt gładką masę - mogą pozostać drobne kawałki owoców.
Krok 1 - Dżem truskawkowo-pomarańczowy foto
2
Pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć całą zewnętrzną skórkę bez białego albedo. Dodać do musu truskawkowego razem z wyciśniętym sokiem.
Krok 2 - Dżem truskawkowo-pomarańczowy foto
3
Masę wymieszać dokładnie z żelfixem (można zmiksować), odstawić na kilka minut, następnie zagotować.
Krok 3 - Dżem truskawkowo-pomarańczowy foto
4
Do wrzącego musu dosypać cukier i mieszać, stale podgrzewając, aż się rozpuści - ponownie zagotować i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty.
Krok 4 - Dżem truskawkowo-pomarańczowy foto
5
Słoiczki i pokrywki wymyć, wyparzyć, osuszyć - napełnić gorącą masą truskawkową, natychmiast zakręcić i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 5 - Dżem truskawkowo-pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.07.2014 17:17
Taki dżemik jest bardzo aromatyczny, chociaż w sumie tej skórki jest niewiele :) Dodatek aromatu cytrusowego z pewnością jakoś odświeża banalny dżem :)
Mniam 01.07.2014 22:04
Fantastyczny pomysł na dżem!
V_kuchareczka 01.07.2014 14:51
jestem bardzo ciekawa smaku, muszę konieczne taki zrobić
halinah 01.07.2014 14:29
z samymi truskawkami bardzo lubię, ciekawa jestem tej wersji
IwonaDD 01.07.2014 11:57
super połączenie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak