Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo-miodowa
Ze podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 1,2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy fasole albo kulki do pieczenia aby ciast zbyt nie urosło.
Pieczemy około 15 min. w 180 stopniach
Krem:
Gotujemy mleko z cukrem a mąkę ziemniaczną i pszenną rozrabiamy w odrobinie wody, kiedy mleko zacznie sie gotować wlewamy mąkę do mleka, ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Na końcu zdejmujemy budyń z ognia i dodajemy posiekane masło. mieszamy odstawiamy do ostygnięcia
Orzechowy top:
cukier podgrzewamy dodając masło i miód, kiedy będzie rozpuszczony dodajemy posiekane orzechy mieszamy aby dokładnie oblepiły sie karmelem.
Na ciasto wykładamy krem budyniowy a na wierzch orzechy w karmelu i ewentualnie np. płatki migdałowe lub ozdabiamy w inny sposób