Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta orzechowo-miodowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

masło lub margaryna 200 gram
cukier 200 gram
mąka 1/2 kilograma
miód 2 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

krem

masło 100 gram
mleko 2% 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

orzechowy top

orzechy włoskie 200 gram
cukier 100 gram
masło 100 gram
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo-miodowa

Ciasto:
Ze podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 1,2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy fasole albo kulki do pieczenia aby ciast zbyt nie urosło.
Pieczemy około 15 min. w 180 stopniach
Krem:
Gotujemy mleko z cukrem a mąkę ziemniaczną i pszenną rozrabiamy w odrobinie wody, kiedy mleko zacznie sie gotować wlewamy mąkę do mleka, ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Na końcu zdejmujemy budyń z ognia i dodajemy posiekane masło. mieszamy odstawiamy do ostygnięcia
Orzechowy top:
cukier podgrzewamy dodając masło i miód, kiedy będzie rozpuszczony dodajemy posiekane orzechy mieszamy aby dokładnie oblepiły sie karmelem.
Na ciasto wykładamy krem budyniowy a na wierzch orzechy w karmelu i ewentualnie np. płatki migdałowe lub ozdabiamy w inny sposób

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.07.2014 13:54
smaczny deserek
Kejti 02.07.2014 17:10
Wygląda smacznie :-)
Anna169Hosz 01.07.2014 08:34
Bardzo apetycznie wygląda!
wyattearp 01.07.2014 07:22
super tarta !!!!
Kolorowa 30.06.2014 22:07
Super deser !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak