Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos beszamelowy

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 2,5 łyżki
mleko 3,2% 600 ml
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
woda do rozrzedzenia sosu

Przepis i sposób przygotowania na: sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy by się połączyły ze sobą oba składniki
Krok 1 - sos beszamelowy  foto
2
dodajemy mleko
Krok 2 - sos beszamelowy  foto
3
gotując na małym ogniu mieszamy i dodajemy sól i pieprz
Krok 3 - sos beszamelowy  foto
4
dodajemy gałkę muszkatałową, gdy sos jest zbyt gęsto dodajemy trochę wody i mieszamy.
Krok 4 - sos beszamelowy  foto
5
sos jest super do lasagne
Krok 5 - sos beszamelowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak