Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z brzoskwiniami

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 gram
cukier puder 300 gram
margaryna 1 kostka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
śmietana 2 łyżki

Masa

masło 1 kostka
mleko 0,5 litry
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki

DODATKOWO

polewa czekoladowa
brzoskwinie ok 10 sztuk

Porada

Fale dunaju to ciasto z mojego dzieciństwa. Wykonuję je dość często i to z różnymi owocami, np. truskawki, jabłka, śliwki-w zalewności na co właśnie jest sezon.

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pozostawiamy.
Krok 1 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
2
Margarynę przekładamy do miski. Ucieramy ją cukrem. Następnie dokładamy do niej żółtka. W dalszej kolejności dokładamy mąkę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy ubitą pianę. Lekko mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na połowę.
Krok 2 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
3
Pierwszą połowę wylewamy na blaszkę.
Krok 3 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
4
Do drugiej połowy dokładamy śmietanę oraz kakao.
Krok 4 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
5
Po wymieszaniu ciasto ciemne wykładamy na ciasto jasne. Na górze układamy owoce (obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie).
Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Upieczone studzimy.
Na przestudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Całość wykańczamy polewą czekoladową.
Krok 5 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
6
MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mieszamy z mąką, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dokładnie wymieszaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu można dać alkohol, aby masa była bardziej wyrazista.
Krok 6 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.12.2014 23:19
podoba mi się ten przepis :)
Misia13 10.07.2014 13:14
musze spróbowac z brzoskwiniami, bo wygląda kusząco
romanrafal
romanrafal 05.07.2014 09:08
super ciasto
Kuchenka 03.07.2014 16:24
piekne ozdobione , cudo
gusia1000 03.07.2014 00:12
Dobre ciasto.
Wafelek2601 29.06.2014 07:33
bardzo dobre
Kikiriki 28.06.2014 13:11
normalnie rewelacja
engie23 26.06.2014 08:34
bardzo pyszne ciasto polecam
Katarzyna59 23.06.2014 20:46
wygląda obłędnie
magduś83 18.06.2014 23:50
kolejne ekstra ciacho
Małgorzata9 17.06.2014 21:03
poproszę kawałeczek
Wacław 17.06.2014 08:49
wspaniałe ciasto
Kolorowa 16.06.2014 21:56
pyszne ciasto ;)
Bernadeta1 16.06.2014 11:56
Jak zawsze bardzo smaczne i ciekawe ciasta u Ciebie
gosia56 16.06.2014 08:58
super ciasto;)
Lis 15.06.2014 23:49
Smakowicie wygląda te ciasto:)mniam...
stokrotka 15.06.2014 23:32
pyszności, ach pyszności!
migotka28 15.06.2014 22:21
przepiękny jest ten kawałeczek
irenka 15.06.2014 22:05
przepyszne,uwielbiam
V_kuchareczka 15.06.2014 21:54
przepyszne ciasto
IlonaAlbertos 15.06.2014 21:52
Uwielbiam takie ciacha.
Anna133 15.06.2014 21:15
jak z obrazka piekne i na pewno smaczne
Czyki 15.06.2014 20:53
Oj rozpieszczasz nas tymi smakołykami :) cudowne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak