Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z truskawek i jagody kamczackiej.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg kg
owoce jagodowe 1 kg kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z truskawek i jagody kamczackiej.

Truskawki umyć, odszypułkować. Opłukać jagodę kamczacką, dosypać do truskawek. Wsypać ok. o,5-1 kg cukru i 2 opakownia "żelfiksu". Dobrze wymieszać.
Całość zagotować i podtrzymać na ogniu /mieszając/ jeszcze około 5 min. Wyłączyć ogień. Mieszać zawartość garnka do zniknięcia piany. Nakładać gorące do słoików. Zakręcone- odwrócić nakrętkami w dół. Gdy wystygną przenieść do piwniczki. Ja nie pasteryzuję, ale pozostawiam to do wyboru. Nigdy mi sie nie psuły. Być może to zasługa super owocu - własnej jagody kmczackiej. Jest to owoc w smaku podobny do leśnej borówki, lecz bardzo soczysty i dojrzewa równolegle z truskawkami. Połączenie obu smaków jest genialne !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak