Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

FARSZ

pieczarki 1,5 kg
kapusta kiszona 1 kg
cebula 3 szt
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

NALEŚNIKI

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
mleko 250 ml
woda gazowana 400 ml
sól szczypta
olej do smażenia

PANIERKA

jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż będzie miękka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do dużego garnka ( w trakcie duszenia ich ilość znacznie się zmniejszy). Przyprawiamy pieprzem i Kucharkiem i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 1 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
2
Ugotowaną kapustę odcedzamy i czekamy aż ocieknie, następnie wyciskamy jeszcze w rękach i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do usmażonych pieczarek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
3
W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w piórka, wkładamy na patelnie solimy i smażymy do zrumienienia. Do farszu dodajemy usmażoną cebulę i ponownie dokładnie mieszamy. Farsz smażymy jeszcze 5 minut, aby składniki dokładnie się przegryzły.
Krok 3 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
4
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe – ma być dosyć rzadkie. Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu.
Krok 4 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
5
Dokładnie i delikatnie zwijamy naleśniki formując krokiety.
Krok 5 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
6
W misce roztrzepujemy jajka, obtaczamy w nich krokiety, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano.
Krok 6 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
7
Podajemy z barszczem czerwonym do picia.
Krok 7 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 19.06.2014 17:24
wyglądają smacznie
Magula 19.06.2014 17:08
mniam uwielbiam
asiczekz 19.06.2014 14:32
mniam mniam, uwielbiam takie :)
xxKatherinee 19.06.2014 12:50
uwielbiam! :P
Janina 19.06.2014 12:43
Pyszności;)
ice cubes 19.06.2014 12:19
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak