Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z musem śmietanowo - truskawkowym z miętą
Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ubijamy, aż uzyskamy lśniącą masę .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy tez mikserem, po czym masę przekładamy do rękawa cukierniczego .Formę wykładamy papierem do pieczenia, rękawem wyciskamy kleksy tworząc kwiat ,ale bez środka , beza przy pieczeniu podrośnie i nam go wypełni, a my zyskamy wgłębienie na masę. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st ,po czym od razu zmniejszamy tem do 130st , pieczemy je 20 min ,piekarnik powoli wyrówna sobie temperaturę ,a bezy podrosną i zaczną lekko pękać, w tedy zmniejszamy temperaturę do 100st dosuszymy ok 1h zależy od wielkości ciastek.
Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno .
Truskawki myjemy i blendujemy na mus .
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy na chwilę, gdy napęcznieje podgrzewamy aby się dobrze rozpuściła.
Łączymy wszystko razem,dodajemy amaretto i czekamy aż zacznie gęstnieć.
Nakładamy do naszych bez i dekorujemy truskawkami i miętą .