Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na grillowane warzywa z sosem musztardowym, to prosty ale bardzo smaczny przepis na danie z grilla. Cukinia, pieczarki, zielone szparagi, papryka - to połączenie z pewnością Wam przypadnie do gustu!

Składniki:

Warzywa:

szparagi zielone 8 sztuka
cukinia 1/2 sztuka
cebula 1/2 sztuka
papryka czerwona 1/3 sztuka
pieczarki 6 sztuk
oliwa 2 łyżka
ząbki czosnku 1 sztuka

Sos:

oliwa 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Grillowane warzywa to lekka przekąska, która wzbogacona aromatycznym sosem może stanowić również dodatek do mięs lub danie główne (np. dla wegan czy wegetarian). Niezwykle ważne w przygotowywaniu warzyw na grilla jest ich wcześniejsze zamarynowanie, które nie tylko nada wiodącego smaku, ale również sprawi, że będą się one lepiej i szybciej grillowały. Z warzywami na grillu należy uważać - ponieważ w porównaniu do mięsa, które gotowe jest mniej więcej w tym samym czasie, w przypadku warzyw, każde z nich potrzebuje swojego czasu. Z tego względu należy ich dokładnie pilnować i ściągać stopniowo z grilla, jak tylko zauważymy, że są gotowe.  

1. Zaczynam od przygotowania warzyw: cukinię kroję w słupki, pieczarki w grube plastry, paprykę w paski, cebulę na ćwiartki i dzielę na warstwy a szparagi obieraczką do warzyw obieram od połowy i odcinam ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane warzywa polewam oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywam i odstawiam przynajmniej na 1-2 godziny do lodówki.

2. Po tym czasie rozgrzewam grilla i układam na nim warzywa. Grillowanie trwa ok 15-20 minut, cebula grilluje się najdłużej więc ją ściągam jako ostatnią. Najszybciej gotowa będzie cukinia.

3. W między czasie mieszam oliwę z miodem i podgrzewam, dodaję sok z cytryny, musztardę i ocet balsamiczny.

4. Zgrillowane warzywa wrzucam do miski i mieszam z przygotowanym sosem. Podaję z kawałkiem grillowanej ciabatty.

Smacznego :)

Jeśli podobają Wam się podobne przepisy jak ten na Warzywa z grilla - koniecznie sprawdźcie inne przepisy na dania z grillowego rusztu - PRZEPISY 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 29.08.2014 21:01
ciekawy pomysl z dodaniem sosu na koncu :)
agnieszka214 04.06.2014 14:30
pomysł super mnima
norweska20 04.06.2014 14:29
apetycznie podane..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak