Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
Kroki postępowania
Całość wymieszać
Następnie zaczynamy ugniatać, aż powstanie piękna kulka.
Tak powstałą kulkę z ciasta, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki .
W międzyczasie przygotowujemy blaszkę na tartę ( średnica 23 cm)
Po 30 minutach wyciagamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby pokryło blaszkę .
Rozwałkowane ciasto przenosimy na blaszkę. Wystąjace brzegi ciasta usuwamy przejeżdżając wałkiem po wierzchu blaszki .
Gdy nasze ciasto się piecze przygotowujemy masę. Wlewamy do naczynia śmietankę 30% i miksujemy 6 minut na wysokich obrotach, aby się ubiła. Ubitą śmietanę odstawiamy do lodówki.
Delikatnie miksujemy serek mascarpone wraz z cukrem tak, aby powstała gładka konsystencja .
Przygotowujemy wystudzony spód, truskawki oraz wcześniej przygotowaną masę z serka mascarpone oraz śmietany.
Tak powstałą tartę wstawiamy do lodówki jeśli nie mamy ochoty spożyć jej od razu