Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany wątróbką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
wątróbka drobiowa 80 dag
natka pietruszki 3 pęczki
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
bułka czerstwa 1
jajko 1
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany wątróbką

Kroki postępowania

1
Kurczaka oczyścić, odciąć szyję i kuper, umyć i osuszyć.
Krok 1 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
2
Wyjąć kości pozostawiając nóżki i skrzydełka.
Krok 2 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
3
Obsypać przyprawami - Kucharkiem, przyprawą do kurczaka, pieprzem
Krok 3 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
4
Za pomocą igły i nitki zszyć szyję kurczaka. Odstawić do lodówki.
Krok 4 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
5
Wątróbkę indyczą oczyścić z błonek, umyć i dobrze osączyć z wody.
Krok 5 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
6
Nożem drobno posiekać.
Krok 6 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
7
Wątróbkę przełożyć do miseczki i dodać przyprawy - Kucharka i pieprz
Krok 7 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
8
Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć i posiekać.
Krok 8 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
9
Dodać do wątróbki.
Krok 9 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
10
Dodać jajko i wymieszać.
Krok 10 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
11
Dodać namoczoną czerstwą bułkę.
Krok 11 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
12
Farszem napełnić kurczaka i zszyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 12 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
13
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.
Krok 13 - Kurczak faszerowany wątróbką foto
14
Piec ok. 2 godzin. Jest dobry na ciepło i na zimno.
Krok 14 - Kurczak faszerowany wątróbką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak