Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty chleb jogurtowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt grecki 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
miód 2 lyzeczki
drożdże 15 g
mąka pszenna 3szklanki typ 650
olej rzepakowy 2 lyzki
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty chleb jogurtowy

Kroki postępowania

1

Do misy wsypać mąkę i sól, wlać olej. W szklance wymieszać ciepłą wodę z jogurtem, dodać drożdże i miód i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać zawartość szklanki do misy, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Puszysty chleb jogurtowy foto
2

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek.
Krok 2 - Puszysty chleb jogurtowy foto
3

Przełożyć do keksówki o długości 25cm, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania.
Krok 3 - Puszysty chleb jogurtowy foto
4

Gdy bochenek wyrośnie, wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 35 minut.
Krok 4 - Puszysty chleb jogurtowy foto
5

Wystudzić na kratce. Pokroić na kromki. Chleb pasuje do dodatków słonych i słodkich
Krok 5 - Puszysty chleb jogurtowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.06.2014 09:33
znakomity wypiek
anemon 17.05.2014 21:03
Jak zwykle u Ciebie pachnie świeżym chlebem.
Janina 17.05.2014 20:46
Najlepszy domowy chlebek;)
krystyna330 17.05.2014 20:21
ale smakowitości
Milka100 17.05.2014 19:24
ale pyszny chlebek:)
IwonaDD 17.05.2014 19:16
piękny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak