Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa ponad 1 kg
jajko 3 sztuki
woda zimna 0,5 litra
olej 2 łyżki

Farsz

cebula 1,5 sztuki
kartofle 8 średnich sztuk
ser biały półtłusty 80 dag
margaryna do smażenia
sól
żółtko jajek 2 sztuki

Boczek do pierogów

boczek (surowy lub wędzony) 25 dag
cebula 0,5 sztuki
margaryna

Dodatkowe składniki

jogurt naturalny
sól
olej
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania farszu. Obieramy ziemniaki (około 8 średnich sztuk), myjemy, gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 1 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
2
Gdy kartofle będą już ugotowane, odcedzamy je, tłuczemy i odstawiamy do ostudzenia. (Mogą być ciepłe).
Krok 2 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
3
1,5 cebuli drobno kroimy. Smażymy na margarynie tak aby była szklista.
Krok 3 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
4
W misce mieszamy 80 dag sera białego półtłustego z przeszkloną cebulą.
Krok 4 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
5
Do farszu dodajemy również ostudzone, potłuczone kartofle.
Krok 5 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
6
Do farszu wbijamy 2 żółtka. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
7
Mieszamy farsz tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały i połączyły. Odstawiamy farsz i przechodzimy do robienia ciasta.
Krok 7 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
8
Ciasto. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki.
Krok 8 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
9
Dodajemy do ciasta 3 całe jajka.
Krok 9 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
10
Wlewamy do ciasta 2 łyżki oleju.
Krok 10 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
11
Na koniec wlewamy do ciasta 0,5 litra wody. Ręcznie wyrabiamy ciasto.
Krok 11 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
12
Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Dosypujemy w miedzy czasie dodatkowo mąkę.
Krok 12 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
13
Polecam ciasto włożyć do woreczka aby nie wysychało gdy stopniowo będziemy po kawałku przygotowywać je do rozwałkowania.
Krok 13 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
14
Kroimy po kawałku ciasto, na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowujemy ciasto, nie za grubo.
Krok 14 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
15
Literatką wycinamy kształt koła. Można szklanką wówczas pierogi będą większe.
Krok 15 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
16
Wyrabiamy kształt pierogów, do środka dajemy farsz.
Krok 16 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
17
Pierogi najlepiej odkładać na deskę podsypaną mąką aby się nie przylepiały.
Krok 17 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
18
Przechodzimy do przygotowania boczku. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 18 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
19
Na patelni podsmażamy boczek na margarynie.
Krok 19 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
20
W ostatnim etapie dodajemy do boczku 0,5 cebuli (nie kroimy) i pół kostki margaryny aby się roztopiła. Tłuszcz posłuży do polewania pierogów.
Krok 20 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
21
Przechodzimy do gotowania pierogów. W garnku nastawiamy wodę z 1 łyżką soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej pierogi.
Krok 21 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
22
Pierogi gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody przez około 2 minuty. Woda nadaje się do kilkukrotnego gotowania. Po wyciągnięciu pierogi polewamy zimną wodą (nie za dużo). Potem w miseczce polewamy tłuszczem i boczkiem wówczas nie będą przylegać do siebie.
Krok 22 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
23
Pierogi podajemy na gorąco. Można jeść z jogurtem naturalnym.
Krok 23 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.06.2014 11:46
bardzo ładne pierożki
gibli 04.06.2014 15:37
poproszę jednego pierożka :))
Kejti 31.05.2014 10:28
Mniam,wyglądają apetycznie.Chętnie skosztuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak