Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z truskawkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 240 gram
jajko 4 sztuki
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
truskawki świeże 300 gram
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z truskawkami

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie jajka i olej. Cały czas miksujemy, by nie stracić puszystości składniki dodajemy stopniowo.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy powoli do masy. Najlepiej mieszać samemu łopatką.
Masę wylewamy do foremki okrągłej 28cm wcześniej wysmarowanej tłuszczem.
Na górę układami truskawki przecięte na pół do połowy wciskając w ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 -45 min (do suchego patyczka)
Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.06.2014 09:22
Pyszne,szczególnie warto piec kiedy jest sezon na truskawki.Zjem kawałek :-)
Pietruszka 29.05.2014 11:42
wygląda na puszyste i bardzo dobre
misia53 25.05.2014 23:39
świetne ciasto z sezonowym owocem
barbara11561 25.05.2014 22:22
lubię takie proste i bardzo smaczne ciasta z owocami sezonowymi:)
wwwiolka 25.05.2014 20:50
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 25.05.2014 20:35
proste pyszne domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak