Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż 250 gram
mleko 3 szklanki
jabłka 5 sztuk
cynamon Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 garśc
cukier 1 łyzka

Polewa

jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
płatki migdałowe 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Odmierzamy porcję mleka i ryżu.
Krok 1 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
2
Do gorącego mleka dodajemy ryż i gotujemy do momentu wchłonięcia mleka przez ryz- co jakiś czas mieszając , aby ryż się nie przypalił.
Krok 2 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
3
Ugotowany ryż na mleku przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 3 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
4
Obsypujemy ryż cynamonem.
Krok 4 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
5
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Krok 5 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
6
Potarte jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i cynamon. Podlewamy niewielką ilością wody. Prażymy.
Krok 6 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
7
Następnie dodajemy do jabłek orzechy włoskie pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 7 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
8
Uprażone jabłka przekładamy na warstwę ryżu.
Krok 8 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
9
W miseczce łączymy jogurt naturalny, jajko oraz cukier puder.
Krok 9 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
10
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Krok 10 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
11
Powstałym sosem zalewamy warstwę jabłek.
Krok 11 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
12
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut. W trakcie pieczenia gdy górna warstwa nieco się zetnie, wysuwamy zapiekankę na moment z piekarnika i obsypujemy ją płatkami migdałowymi. Dalej zapiekamy. Smacznego!!!
Krok 12 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 05.06.2014 15:04
bardzo ciekawy przepis, jutro go testuję
kornelcia 20.05.2014 23:11
robię na piątkowy obiad..pycha
Beatris 20.05.2014 21:47
Pyszna klasyka w nowej odsłonie:)
gosia1988 20.05.2014 21:37
coś dla mnie
Katarzyna59 20.05.2014 20:58
przepyszny ryż
Aleksandra/Olcia 20.05.2014 19:15
uwielbiam
mirosława4 20.05.2014 19:03
bardzo lubię
Pyszota 20.05.2014 18:12
super samkołyk
Sylwia26 20.05.2014 17:17
ślinka leci
Magula 20.05.2014 16:57
Lubię taki ryż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak