Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z pieczarkami i serem

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
sól do smaku
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
śmietana kremówka 2/3 szklanki
żółty ser 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z pieczarkami i serem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
3
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je solą i pieprzem.
Krok 3 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
4
Do grzybów dodać ugotowany ryż, wymieszać.
Krok 4 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
5
Rozłożyć naczyniu do zapiekania (użyłam kwadratowego naczynia o boku 22 cm).
Krok 5 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
6
Połowę sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną. Zalać tym ryż z grzybami, lekko wymieszać.
Krok 6 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
7
Resztę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na ryżu.
Krok 7 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto
8
Ryż zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.
Krok 8 - Ryż zapiekany z pieczarkami i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 19.05.2014 23:33
zapiekanki chętnie robię ..pycha
cukiereczek 19.05.2014 17:00
lubię takie zapiekanki bo są szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące
marcia7 19.05.2014 14:18
ciekawy ryż
wwwiolka 19.05.2014 14:14
Na pewno bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak