Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone żeberka z cebulą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
olej do smażenia
cebula 2 sztuki

Marynata

czosnek 2 ząbki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1/2 łyżki
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone żeberka z cebulą

Kroki postępowania

1
Żeberka podzielić na porcje (u mnie 5).
Krok 1 - Duszone żeberka z cebulą foto
2
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego przyprawy i olej.
Krok 2 - Duszone żeberka z cebulą foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Duszone żeberka z cebulą foto
4
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 4 - Duszone żeberka z cebulą foto
5
Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 5 - Duszone żeberka z cebulą foto
6
Do mięsa dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.
Krok 6 - Duszone żeberka z cebulą foto
7
Do mięsa wlać ok. 3 szklanki wody.
Krok 7 - Duszone żeberka z cebulą foto
8
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Krok 8 - Duszone żeberka z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak