Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
dynia 200 g
migdały 200g
cukier 100 g
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
pomarańcza 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek. Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady. Piec około 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 06.05.2014 11:39
U Ciebie jak zwykle pyszne wypieki :)
Jusiaa 05.05.2014 19:25
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak