Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy kaprys

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki

Poncz

woda zimna 1/3 szkl
sok z cytryny 1/2 szt

Krem

galaretka agrestowa 3 opak
śmietana 30% 600 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy kaprys

1. Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku. Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto.

3. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić na 5 minut, następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać żelatynę oraz kakao. Krótko ubijać do połączenia się składników. 2/3 kremu wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu.

Ciasto przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 06.05.2014 12:59
oj pokaprysiłabym troszkę z takim ciastem :) wygląda smakowicie :)
ZEWA 06.05.2014 11:40
Oj ale kusisz :)
ada.la 05.05.2014 21:18
pyszny kaprysik
malaczarna23 05.05.2014 19:48
no taki kaprys to mogłabym mieć :D pychotka
Jusiaa 05.05.2014 19:25
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak