Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek Wielaknocny z ciasta drożdżowego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanka
jajko 2 sztuk
cukier 1/4 szklanka
drożdże 1/2 opakowanie
mleko 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek Wielaknocny z ciasta drożdżowego

W pierwszej kolejności przesiać mąkę na drobnym sicie, następnie mleko wlać do rondelka i podgrzać, dodać cukier, mieszać, dodać drożdże i wymieszać, ostudzić, wbić jajka i wsypać mąkę. Wyrobić ciasto drożdżowe, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Zamknąć formę, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze około 180 -190 stopni C. Wyjąć baranka, ostudzić . Udekorować według uznania.Wykonać oczy z ziaren pieprzu. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 06.05.2014 22:00
fajne wyszedł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak