Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg nadziewany fetą otulony boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składnik główny

świeży pstrąg 3 sztuki

dodatkowo

świeży boczek 3 plastry
ser feta 1/2 kostki
koper świeży 1/2 pęczka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg nadziewany fetą otulony boczkiem

Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy.
Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie. Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem.Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam.Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie rybę wyciągam z lodówki, kroję fetę, którą wkładam do środka, przesypuję świeżym koperkiem , zamykam. Boczek rozbijam tłuczkiem, przesypuję solą i pieprzem, owijam nim rybę, spinam wykałaczkami.Pstrąga smażę na patelni w oleju, na wolnym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak