Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :)

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

schab bez kości 800-1000 g
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 2/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1-2 łyżki

Jabłka karmelizowane

jabłka 2-3 szt
masło 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
Goździki całe Prymat do smaku

Sos żurawinowy

żurawina suszona 1-2 garści
woda 500 ml
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżeczka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :)

Kroki postępowania

1
Mięso opłukać, osuszyć, nasmarować oliwą i dokładnie natrzeć przyprawami. Zapakować w folię i schować na noc do lodówki.
Krok 1 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
2
Na drugi dzień ściągnąć folię i przełożyć mięso do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach przez ok. 90-100 min.
Krok 2 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
3
W tym czasie przygotować sos żurawinowy. Do gotującej się wody wrzucić owoce, cukier brązowy i gotować ok. 7-10 min. Następnie dodać przyprawy i soki, gotować jeszcze kilka min.
Krok 3 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
4
Kilka owoców można wyciągnąć. Resztę dokładnie zmiksować.
Krok 4 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
5
Jeśli chodzi o karmelizowane jabłka: na patelni rozgrzać masło i wrzucić brązowy cukier, mieszać do całkowitego rozpadu cukru.
Krok 5 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
6
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w plastry.
Krok 6 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
7
Układać je na karmelu, posypać goździkami smażyć z każdej strony przez ok. 2 min. Jabłka nie mogą się rozpadać więc najlepiej użyć twardych owoców.
Krok 7 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto
8
Upieczone mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać z karmelizowanymi jabłkami, w "oczka" których można włożyć owoce żurawiny.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Jak wzbogacić mięso, czyli pieczony schab podany z sosem żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.05.2014 10:42
musi być pyszne
Czyki 14.05.2014 09:34
Ależ pięknie podałaś to danie:)
Niki22 13.05.2014 21:20
mm taki mięsko to ja lubię :)
Lidzia 13.05.2014 17:48
Świetna propozycja, palce lizać.
kasienka23 13.05.2014 17:32
wspaniałe danie, uwielbiam :)
Renata9 13.05.2014 17:06
przepyszne to mięsko
Gabi44 13.05.2014 14:32
Bardzo lubię takie dodatki.
Edith85 13.05.2014 12:36
bardzo lubię mięsko z takimi dodatkami
Bernadeta1 13.05.2014 12:26
bardzo lubię takie połączenia, pyszne
adelajda 13.05.2014 12:17
pyszności :)))
Alex_M 13.05.2014 12:00
super miesko
agnieszka131919 13.05.2014 11:48
na pewno smaczny
fotoviderek 13.05.2014 10:35
Pięknie wygląda, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak