Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 600 g
jajko 1 szt
masło 50 g
drożdże 35 g
cukier 7 łyżek
mleko 250 ml
masło 300 g

nadzienie

budyń waniliowy 1 szt
mleko 250 ml
czekolada gorzka 2 tabliczki
rodzynki 1/2 opakowania
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć w misce z 1 łyżką cukru.
Następnie dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszać- odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Krok 1 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
2
W tym czasie robimy budyń-
W rondelku podgrzewamy mleko z pokruszoną jedną czekoladą i cukrem.
Kiedy nam się zagotuje dodajemy budyń rozmącony w odrobinie mleka.
Gotujemy do zgęstnienia

Studzimy
Krok 2 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
3
Pozostałą czekoladę i rodzynki siekamy na drobno
Krok 3 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
4
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru i mąki, roztopione i wystudzone masło- zarabiamy ciasto
Krok 4 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
5
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
6
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 6 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
7
Po tym czasie ciasto ponownie zarabiamy i następnie wałkujemy na prostokąt.
Na środku układamy masło i robimy zakładkę z jednej i drugiej strony.
Wałkujemy na prostokąt
Krok 7 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
8
Ciasto wałkujemy dwa razy i za każdym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut do schłodzenia
Powtarzamy 4 razy
Krok 8 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
9
Gotowe ciasto tniemy na trójkąty i na każdym układamy budyń, posiekaną czekoladę i rodzynki
Krok 9 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
10
Zwijamy w rogaliki i smarujemy mlekiem.

Pieczemy około 20 minut w temp 200 st C

Krok 10 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 23.06.2014 23:12
Uwielbiam :-)
wyattearp 14.05.2014 11:05
ładniutkie rogaliki
Niki22 13.05.2014 21:21
ja poproszę do kawki :)
agnieszka214 13.05.2014 17:39
apetyczne słodkości
Krzysztof15 13.05.2014 15:43
bardzo lubie
Gabi44 13.05.2014 14:37
Pyszne,pyszne...
everay 13.05.2014 11:02
pyszne napewno
patryska76 13.05.2014 10:17
Wglądają cudownie! ;-)
brioszka 13.05.2014 10:12
wyglądają świetnie! :)
Magula 13.05.2014 09:45
Mniam rewelacyjne
Anna20 13.05.2014 09:18
smacznie wyglądają
bhb8 13.05.2014 08:50
lubię takie słodkości :)
Malinka 13.05.2014 08:32
Na takie pyszne rogaliki zawsze się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak