Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane pastą z pieczonym burakiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajka faszerowane pastą z pieczonym burakiem to ciekawa propozycja na wielkanocne śniadanie. Faszerowane jajko różowym nadzieniem będzie też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Polecam!

Składniki:

jajko 4-6 sztuk
burak ćwikłowy 1 mała szt.
serek śmietankowy 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
majonez 1 łyżeczka
rzeżucha

Porada

Zamiast rzeżuchy można dodać kilka listków świeżego tymianku, super komponuje się z pastą z buraczków.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane pastą z pieczonym burakiem

Kolorowy i smaczny - taki jest właśnie farsz do jajek na Wielkanoc z pieczonego buraka. Jeśli lubicie takie nieoczywiste połączenia, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Buraka porządnie szorujemy i myjemy. Owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu buraka studzimy i obieramy.

Jajka gotujemy na twardo, około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.

Żółtka wraz z pieczonym burakiem i serkiem miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczka można także zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać z roztartym żółtkiem i serkiem.Jeśli lubicie możecie dodać łyżeczkę majonezu. Jajka dekorujemy rzeżuchą lub świeżym tymiankiem.

Smacznego!


A może szukacie innych przepisów na faszerowane jajka? W naszym serwisie znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów na Wielkanoc -> LINK.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.07.2015 23:33
ciekawie podane
foczka-ks 10.03.2015 07:57
jajka faszerowane śliczne i pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak