Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZEŃ RZYMSKA

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 700 gram
jajko 2 szt
cebula 2 szt
bułka 2 szt
majeranek 1,5 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
czosnek ząbki 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZEŃ RZYMSKA

Kroki postępowania

1
Łopatkę lub inne mięso bez kości należy opłukać ,osuszyć i pokroić .
Krok 1 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
2
Pokrojone na kawałki mięso mielimy.
Krok 2 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
3
Cebule i czosnek obieramy kroimy drobno i przesmażamy na odrobinie oliwy,aby tylko zmiękła.
Krok 3 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
4
bułki (2 mniejsze lub 1 dużą) moczymy w mleku i odsączamy.
Krok 4 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
5
Do większej miski przekładamy wszystkie składniki i dodajemy jajka.Wyrabiamy masę dosyć długo.W razie potrzeby gdy masa jest za rzadka dodajemy ze 2 łyżki bułki tartej ,lub gdy jest za twarda dodajemy nieco bulionu.
Krok 5 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
6
Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C ,wkładamy naszą pieczeń i pieczemy ok 60 -70- minut lub dłużej zależy wszystko od piekarnika.
Krok 6 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
7
Upieczoną pieczeń odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 7 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
8
Pieczeń podajemy na zimno do pieczywa lub na ciepło z sosem np.czosnkowym.
Smacznego
Krok 8 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.06.2017 15:34
smaczne na zimno i na ciepło
Ela15 17.12.2014 10:04
bardzo lubię taką pieczen
ppaulina 16.12.2014 20:23
pyszne mięsko
IZABELA29 30.09.2014 06:43
swojska najlepsza
ppaulina 26.08.2014 15:31
pyszne mięsko
adelajda 21.08.2014 15:07
pyszna taka pieczeń, wiesz co jesz :)
Ela15 28.07.2014 13:41
dawno nie jadłam prezentuje się smacznie
Jodaj 04.07.2014 06:39
świetna jest :)
Motorek 16.06.2014 07:44
smaczna pieczeń
Jagódka77 08.06.2014 10:38
lubię taką pieczeń, jest pyszna
Iwusia 22.05.2014 23:42
lubię domową
gibli 21.05.2014 22:03
nie ma to jak domowa pieczeń:)
luna76 11.05.2014 12:02
Domowe wyroby są fantastyczne :)
Kejti 11.05.2014 09:42
Super mięsko :-)
Krystyna32 10.05.2014 09:20
wygląda rewelacyjnie
barbara11561 09.05.2014 21:16
wyszła dosyć spora i do tego smaczna :)
ben-ka 09.05.2014 09:51
No i mamy sporą blaszkę smakowitego mięska:)
w mojej kuchni 09.05.2014 00:40
moje smaki jak lubię
Bernadeta1 09.05.2014 00:34
Bardzo dawno nie robiłam a smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak