Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki zasmażane
Każdy burak owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy do miękkości w 180-200°C przez około 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Buraki możemy ugotować, ale podczas gotowania tracą dużo cennych witamin i składników mineralnych, poza tym pieczone są smaczniejsze w smaku.
Ja piekę buraki przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, bo to duża oszczędność.
Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę, przez około 1 minutę.
Dodajemy starte buraki razem z sokiem, który z buraczków wyciekł podczas tarcia i całość przesmażamy 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub cytryną.
Smacznego!