Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym

5.0
(48)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem do karpatki 1 opakowanie
mąka 3 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
dżem porzeczkowy 1 słoik
orzechy włoskie 25 dag
cukier 1/2 szklanki
białko 3 sztuki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym

Mąkę przesiać, dodać żółtka, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 godzinę.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwie takie same blaszki.
Z białek i cukru ubić pianę. Ciasto smarować dżemem porzeczkowym a na dżem włożyć pianę i posypać posiekanymi orzechami.


Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
Według przepisu na opakowaniu przygotować krem karpatkowy.
Na pierwszą cześć wystudzonego ciasta wyłożyć krem i nakryć drugim kawałkiem tak, aby warstwa z orzechami była na górze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 30.04.2014 15:22
wygląda swietnie
caralajna 30.04.2014 14:51
mega apetyczne ciasto
kaprysiek 30.04.2014 13:50
Pyszne ciasto i widzę dość proste w zrobieniu. Na zdjęciu widzę też inne bakalie, dobry pomysł.
Kuchenka 30.04.2014 12:54
bardzo apetyczne :)
dwa pokoje z kuchnią 30.04.2014 10:00
to muszę mieć w ulubionych!
Wiktoria29 30.04.2014 09:50
bardzo kuszące
Megg 30.04.2014 08:03
Super smaczne ciacho
eMMe 29.04.2014 23:12
Pyszne ciacho:)
Lis 29.04.2014 23:08
Pyszne ciasto
Sylwia26 29.04.2014 23:07
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak