Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka jagnięca 700 gram
papryka marynowana 100 gram
ogórki konserwowe 100 gram
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
natka kolendry 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki

Porada

Ja robiłam kebaby z dodatkiem sody bo dzięki niej mięso jest bardziej pulchne ale można zrobić bez jej dodatku.Dodatek sody do mięsa na kebaby nie zmienia ich smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI

Kroki postępowania

1
Jagnięcinę zmielić w maszynce do mięsa dodać do niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę,posiekaną natkę kolendry,sodę i roztarty czosnek oraz przyprawy paprykę słodką i ostrą,tymianek.kmin rzymski,pieprz i sól do smaku.
Krok 1 - TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI foto
2
Następnie dokładnie wyrobić mięso wraz z przyprawami za pomocą ręki.Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 2 - TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI foto
3
Marynowaną paprykę i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.Mięso wyjąć z lodówki i podzielić na sześć równych części.Rozłożyć porcje mięsa na foli spożywczej(ułatwi to nam zwijanie kebabów) i lekko spłaszczyć teraz na każdej porcji mięsa ułożyć po łyżeczce pokrojonych ogórków i papryki.
Krok 3 - TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI foto
4
Ręce zwilżyć wodą i formować podłużne kebaby pomagając sobie na początku folią spożywczą.Uformowane kebaby nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków.
Krok 4 - TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI foto
5
Na patelni rozgrzać olej układać partiami mieso i smażyć kebaby z obu stron przez 6 minut z każdej.
Krok 5 - TURECKI KEBAB NA PATYKU Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 30.04.2014 13:51
Już wiem co zrobię na grilla w ten weekend, bo to przecież można też robić na grillu, prawda?
Lidzia 30.04.2014 05:21
Super. Takie lubię.
Bernadeta1 29.04.2014 21:12
pyszne mięsko
Krzysztof15 29.04.2014 20:10
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak