Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

mąka pszenna 500 g
woda letnia 300 ml
olej rzepakowy 5 łyżka

Dodatki

drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
siemię lniane 2 łyżka

Porada

mąka typ 450, dodatkowo 1 łyżka kozieradki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki.
Krok 1 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
2
Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką, przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
3
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrób
Krok 3 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
4
i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
5
Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą.
Krok 5 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
6
Chleb piecz 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut.
Krok 6 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto
7
Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.
Krok 7 - Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 01.05.2014 00:43
pięknie podany , aż ślinka cieknie
ZEWA 29.04.2014 21:22
Dziękuję. Bernadeta1 spróbuj, wbrew pozorom nie jest to trudne a jak radość z takiego domowego chleba.
Beatris 29.04.2014 09:38
Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia chleba jest bezcenny... Piękny chlebuś Ci wyszedł:)
Edith85 29.04.2014 08:34
piękny chlebuś, zazdroszczę talentu :)
Renata9 28.04.2014 20:24
pyszny chlebuś, uwielbiam takie domowe
Bernadeta1 28.04.2014 19:49
Zazdroszczę takich zdolności pieczenia chlebka, wygląda bardzo smacznie. Mi jakość brak odwagi ciągle myślę że wyjdzie mi "gliniasty" ale ten kusi do upieczenia
Ankha 28.04.2014 19:49
Kozieradka w chlebie to jest coś cudownego, uwielbiam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak