Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka faszerowane owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udka z kurczaka 2 szt

Marynata

sok z pomarańczy 1/2 szt
sok z limonki 1/2 szt
skórka z pomarańczy 1/2 szt
skórka z limonki 1/2 szt
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
chilli 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 5 szt
ząbki czosnku 4 szt

Nadzienie

cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
jabłko 1/2 szt
rodzynki 2 łyżki
śliwki suszone 6 szt
morele suszone 6 szt
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
chilli 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 1 łyzeczka
kolendra 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka faszerowane owocami

Kroki postępowania

1
Udka umyć, usunąć z nich kości, następnie ponownie umyć i osuszyć.
Krok 1 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
2
Przygotować marynatę: skórki z pomarańczy oraz limonki umyć i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Krok 2 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
3
W przygotowanej marynacie obtoczyć udka z kurczaka, nakładając również marynatę do środka. Tak zamarynowanego kurczaka odstawić do lodówki na parę godzin.
Krok 3 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
4
Przygotować nadzienie: cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Krok 4 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
5
Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Morele oraz śliwki również pokroić w kosteczkę.
Krok 5 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
6
Ziele angielskie oraz kolendrę rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli wraz z imbirem, cynamonem oraz chilli. Wszystkie pokrojone owoce wraz z rodzynkami również dodać do cebuli. Wszystko razem wymieszać i chwilkę podsmażać aby smaki się połączyły.
Krok 6 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
7
Gdy nadzienie wystygnie faszerować nim udka, które następnie spiąć wykałaczkami. Udka przełożyć do blaszki do zapiekania, polać oliwą oraz posypać solą i piec w temp. 180 st przez 50 min.
Krok 7 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto
8
Gotowe upieczone udka podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką.
Krok 8 - Udka kurczaka faszerowane owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.05.2014 00:03
Bardzo pomysłowo.
ppaulina 29.04.2014 16:56
z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak