Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka na ciepło z komosą ryżową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 0,75 szklanka
pierś z kurczaka 2 sztuka
rukola 10 dag
pomidorki koktajlowe 20 dag
pomidory suszone Smak 10 dag
czosnek marynowany 30 sztuka
orzechy włoskie 5 dag
ser kozi
olej rzepakowy
olej sezamowy 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na ciepło z komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1,5 szklanki wody.

W tzw. międzyczasie, oczyszczamy pierś z kurczaka i kroimy ją na 4 kotlety, a następnie każdy kotlet w podłużne paski o grubości około 1 cm.

Rukolę dokładnie płuczemy, odsączamy, rozkładamy na talerze.

Przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (komosa ryżowa i pierś z kurczaka będą tak aromatyczne, że nie ma potrzeby przygotowywać do sałaty dodatkowego sosu).

Pierś z kurczaka smażymy na rumiano na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego.

Patelnię ściągamy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.

Gorącą komosę ryżową mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ząbkami marynowanego czosnku. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę nakładamy na środek talerzy. Przybieramy piersią z kurczaka i marynowanym serkiem kozim. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.04.2014 08:40
piękna sałatka, aż chce się jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak