Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z szynką i pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 250 gramów
szynka konserwowa 100 gramów
pieczarki 200 gramów
ser żółty 150 gramów
śmietanka kremowa 100 mililitrów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo:

zioła świeże do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z szynką i pieczarkami

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Ser ścieramy i połowę dodajemy do śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Pieczarki czyścimy i lekko przesmażamy na patelni.

Makaron mieszamy z szynką i pieczarkami. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem wykładamy makaron i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Wyjmujemy naczynie i posypujemy resztą sera. Zapiekamy jeszcze do rozpuszczenia się sera.

Wierzch posypujemy np. świeżą bazylią lub natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.05.2014 09:21
bardzo smaczne
Bernadeta1 02.05.2014 11:15
na pewno pyszna
Kuchenka 29.04.2014 21:44
rewelacja :)
Kejti 29.04.2014 11:20
Uwielbiam takie połączenie,pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak