Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fornetti z jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 30 dag
jabłka 2 sztuki
masło 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka
cukier drobny 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Fornetti z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątny placek,dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy nacięcia.
Krok 1 - Fornetti z jabłkami foto
2
Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy łyżkę cukru kryształu i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel,dodajemy jabłka mieszamy podduszamy chwilę, studzimy.
Krok 2 - Fornetti z jabłkami foto
3
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia zawijamy nacięciem do góry,zlepiamy brzegi,smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy grubo cukrem trzcinowym .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*c i pieczemy do zrumienienia.Około 20 minut.
Krok 3 - Fornetti z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 28.04.2014 08:03
pięknie wyszły :)
Christopher 27.04.2014 20:53
Lubię wypieki z ciasta francuskiego.
as28 27.04.2014 20:27
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak