Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem

5.0
(416)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem - pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu. Idealne ciasto na jesień, do kawki lub rozgrzewającej herbatki.

Składniki:

Ciasto kruche:

żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 250 gramów

Nadzienie z budyniu i jabłek:

jabłka 7 sztuk
białko 4 sztuki
mleko 3 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki
cukier puder 3 łyźki
Przyprawa do szarlotki Prymat 1 opakowanie

Porada

Podpowiedź - im dłużej szatkujemy ciasto to tym bardziej staje się ono puszyste i będzie bardziej smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami, w którym są trzy różne smaki i struktury. Kruche ciasto na maśle, pieczone jabłka, pianka z białek i kremowy budyń. Na kruchość ciasta wpłynie szybkie posiekanie masła i mocne schłodzenie w lodówce.  Polecam ciasto dla osób, które lubią szarlotkę, ale także kremy cieście.

Kroki postępowania

1
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia umieszczamy na stolnicy.
Krok 1 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
2
Dodajemy cukier.
Krok 2 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
3

Następnie siekamy wraz z margaryną wyjętą z lodówki.                             

Krok 3 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
4

Oddzielamy żółtka od białek i do kruchego ciasta dodajemy tylko żółtka.

Krok 4 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
5

Zagniatamy i kroimy (szatkujemy) ciasto, a gdy ciasto osiągnie formę kruszonki odsypujemy połowę i odstawiamy do lodówki.

Krok 5 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
6
Pozostałą część zagniatamy do końca.
Krok 6 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
7

Ciastem wylepiamy wysmarowaną blachę ok. 20 x 30 cm. Nakłuwamy.

Krok 7 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
8

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Krok 8 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
9
Kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 9 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
10

Wysypujemy równomiernie na cieście, które można wcześniej lekko zapiec (2-5 minut w temperaturze 180 stopni). Posypujemy jabłka Przyprawą do szarlotki Prymat.

Krok 10 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
11

W garnku umieszczamy mleko (2 szklanki) z cukrem i doprowadzamy do zagotowania.

Krok 11 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
12
W jednej szklance mieszamy budynie i rozprowadzamy w gotujacym mleku.
Krok 12 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
13
Gorący budyń wykładamy na jabłka.
Krok 13 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
14
Z białek ubijamy pianę.
Krok 14 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
15
Dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
Krok 15 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
16

Można dosypać również 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Krok 16 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
17
Wykładamy pianę na budyń.
Krok 17 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
18

Posypujemy kruszonką.

Krok 18 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
19

Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 19 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
20

Wyjmujemy i czekamy aż placuszek przestygnie. Kroimy. 

Krok 20 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

moni0212
moni0212 27.04.2014 11:32
masz rację Ola1984 ;) pomylka ;)
malaczarna23 27.04.2014 10:06
wygląda przepysznie:) uwielbiam
kloruś 27.04.2014 09:52
wygląda absolutnie przepysznie. Kto nie lubi ciasta z jabłkami? :)
Ewelina1991 27.04.2014 09:49
pysznie wygląda
Ola1984 27.04.2014 08:56
Bardzo lubię takie ciacho :) Czy budyniu w przepisie nie powinno być 2 opakowania, a nie dwie szklanki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak