Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina porzeczkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwona porzeczka 2 kg
cukier 2 szklanka
mąka ziemniaczana 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina porzeczkowa

Czerwoną porzeczkę dokładnie płuczemy, obrywamy z gałązek.

Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem.

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.

W razie potrzeby dodajemy nieco więcej cukru (ja postanowiłam przygotować frużelinę lekko kwaskowatą, dzięki czemu będzie idealna nie tylko do deserów np. z bitą śmietaną, ale i do dań wytrawnych).

Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 100 ml zimnej wody, dokładnie mieszamy. Wlewamy do owoców. Dokładnie mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

Gorącą frużelinę przekładamy na słoiczków o pojemności 200-330 ml. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Frużelina ma temperaturę nieco niższą od tradycyjnego dżemu, dlatego polecam ją- dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.04.2014 10:24
spróbowałabym z chęcią
IZABELA29 27.04.2014 10:01
na pewno pyszna
kloruś 27.04.2014 09:51
pyszności :) uwielbiam do deserów, lodów i naleśników...
Edith85 27.04.2014 09:24
piękne zdjęcie
adelajda 27.04.2014 09:02
Super !!!!!!
ao_12 26.04.2014 23:50
na pewno pyszna, zrobię jak zacznie się sezon na porzeczki:)
Barbara13 26.04.2014 22:47
pyszności :) muszę taką zrobić w sezonie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak