Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 0,5 kg
cebula 4-5 sztuki
śmietanka 18 % 0,5 l
pieczarki 0,5 kg
serki śmietankowe topione 3 sztuki
olej do smażenia
sól
pieprz

Porada

mięso najlepiej z szynki, łopatki lub karkówki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, ostudzić,obrać pokroić w plastry.Pieczarki,pokroić w kostkę,podsmażyć, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić,Mięso zmielić podsmażyć dodać zeszkloną cebulę i podsmażone pieczarki, doprawić do smaku. Śmietankę wymieszać z serkami, zagotować-serki muszą się rozpuścić. Przygotowane surowce ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami 1 warstwa-ziemniaki, 2 warstwa-mięso z cebulą i pieczarkami, 3 warstwa-pozostała część ziemniaków. Powierzchnię ziemniaków polać zalewą ze śmietany i serków.
Zapiekać w przykrytym naczyniu przez ok. 1 godzinę, w temperaturze ok 200 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak