Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

rabarbar 30 dag
cukier 0,75 szklanki
laska wanilii 1 szt
woda 2,5 szklanki

Dekoracja zupy

rabarbar 1 łodyga
cukier 2 łyżki
woda 0,5 szklanki
lody waniliowe 2 gałki
migdały siekane 2 łyżki

Porada

Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

Kroki postępowania

1
Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym ( uprażone posiekane migdały z masłem i cukrem)
Krok 1 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
2
i wstawić do zamrażarki.
Krok 2 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
3
Rabarbar
Krok 3 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
4
pokroić na małe kawałki.
Krok 4 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
5
Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar, cukier
Krok 5 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
6
, laskę wanilii i zalać
wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.

Krok 6 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
7
Przecedzić zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i ostudzić.
Krok 7 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
8
1 łodygę rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.
Krok 8 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
9
W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar.
Krok 9 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
10
Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii
Krok 10 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
11
i gałkę lodów w krokancie.

Krok 11 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
12
Delikatnie nalać zupę.
Krok 12 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 04.05.2014 17:27
piękne i na pewno smaczne :-)
Gabi44 03.05.2014 21:14
Doskonała na ciepłe dni.
Maria 70 03.05.2014 17:31
Ale cudna.Myślę,że jest bardzo delikatna i te lody.Ciekawa.
stokrotka 03.05.2014 11:58
ciekawe jak smakuje?
Renataj 03.05.2014 11:23
Interesujący przepis wart wypróbowania.
Patriszja
Patriszja 03.05.2014 10:24
super wygląda:)
Paolcia 03.05.2014 10:15
ale piękności :) elegancko wygląda i napewno super smkuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak