Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bezglutenowa z majonezem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 duże
masło klarowane 2-3 łyżki
majonez tradycyjny 1-2 łyżki
cukier puder 1 szkl.
budyń waniliowy 3 op.
sól duża szczypta
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki
mąka kukurydziana
mąka ryżowa
mąka jaglana

Porada

Budyń można wybrać w dowolnym smaku lub zastąpić go kisielem owocowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bezglutenowa z majonezem

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Krok 1 - Babka bezglutenowa z majonezem foto
2
Dołożyć żółtka, masło (ja użyłam kokosowego) oraz majonez - zmiksować możliwie dokładnie, ale niezbyt długo na niskich obrotach miksera.
Krok 2 - Babka bezglutenowa z majonezem foto
3
Połączyć proszek budyniowy oraz pozostałe mąki (w równych proporcjach), aby w sumie całość dała ilość pełnej szklanki.
Krok 3 - Babka bezglutenowa z majonezem foto
4
Formę do babki dokładnie natłuścić masłem i wlać ciasto.
Krok 4 - Babka bezglutenowa z majonezem foto
5
Piec 40-45 minut w temperaturze 175*C. Sprawdzić patyczkiem i ew. dopiec kolejne 10 minut.
Krok 5 - Babka bezglutenowa z majonezem foto
6
Studzić w foremce, w uchylonym piekarniku. Kroić po zupełnym ostygnięciu.
Krok 6 - Babka bezglutenowa z majonezem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.05.2014 14:00
@Kasia35 - tę babkę polecam każdemu, nie tylko osobom unikającym glutenu - jest wyśmienita :)
olkaaa 11.05.2014 11:23
jeszcze takiej nie jadłam
noninka77 02.05.2014 19:40
pysznie się prezentuje :)
Kasia35 02.05.2014 19:29
dobra babka dla tych którzy muszą unikać glutenu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak